Välj en sida

Dagens laserskrivare erbjuder en oöverträffad hastighet, ren text och pålitlig pappershantering. I mitten av 1980-talet, var dock alla begränsade till svartvitt tryck, och fördelarna med var och en var uppenbara. Lasrar var mycket snabbare och gav mycket bättre textkvalitet till en lägre kostnad per sida, medan bläckstråleskrivare var billigare att köpa. Idag överlappar bådas funktioner, vilket gör fördelarna med båda mer nyanserade.

Vissa saker är dock desamma. Laserskrivare har fortfarande en del uppenbara styrkor: snabba utskriftshastigheter och rimliga kostnader per sida (särskilt för enbart text); skarpare kanter än bläckstråleskrivare, vilket ger ett renare och mer professionellt utseende till text och linjegrafik; mer mättade, livfulla färger än de flesta bläckstråleskrivare när båda skriver ut på vanligt papper.

Hur man köper en laserskrivare

Så vem tycker att en laserskrivare är bättre än en bläckstråleskrivare? Absolut inte en hemanvändare som vill skriva ut foton, än mindre en fotoentusiast eller professionell fotograf, och inte någon som letar efter en bärbar skrivare. Men laserskrivare är lämpliga för att producera text och grafik, särskilt i bulk: långa forskningsrapporter, bokutkast, kontrakt, månadsfakturor och liknande. Om du skriver ut många stora jobb, håller dig mest till text och grafik och inte behöver högkvalitativa foton, är en laserskrivare förmodligen det bästa alternativet.

Tänk också på hur ofta du skriver ut. De flesta säger att bläckstråleskrivare är det bästa valet för hemmabruk. Men om du inte skriver ut foton finns det goda skäl att överväga en laserskrivare för lättare hemmabruk, speciellt om du kommer att lämna skrivaren avstängd under längre perioder. Till skillnad från bläckstrålebläck torkar laserskrivarens toner inte ut eller täpper till munstyckena.

Även om du lämnar laserskrivaren oanvänd i månader, kommer den att skriva ut utan problem när du slår på den igen. Förutom den extra bekvämligheten kan du spara mer pengar med en laserskrivare än en billigare bläckstråleskrivare genom att minska kostnaderna för bortkastat bläck.